Naslovna / Blog / Stres na poslu – poznato, zar ne?

15
нов
Stres na poslu – poznato, zar ne?
Stres na poslu – poznato, zar ne?
  • Tensilen
  • 781 Pregleda
  • 0 komentara
  • stres .

Kako po vašem mišljenju izgleda stres na poslu? Da li je to celodnevno sedenje za radnim stolom? Odlazak od grada do grada kao biste završili sve poslovne obaveze? Ili je to preskakanje srca zbog prekomerno ispijene kafe? A sve to je propraćeno glavoboljom i suzama. Deluje strašno i jako stresno, zar ne?

Stres na poslu je ponekad i dobra stvar, kada vas podstiče da radite bolje i produktivnije. Međutim, sve je češći slučaj da stres negativno utiče na vašu produktivnost ali i opšte zdravlje organizma, jer ga ima u prevelikoj meri.

Stres na poslu ima svoje uzročnike, a stručnjaci kao glavne navode: nerealne rokove, velike obime posla i nadređene.

Kako protiv stresa na poslu?

Osnovne tehnike suočavanja sa stresom su pravilno disanje, meditacija i joga. Mada je prva reakcija osobe koja je pod “poslovnim” stresom, da pokupi stvari iz kompanije i pobegne. Međutim, zbog finansijske zavisnosti nije u mogućnosti i sebe primorava da se navikne na stanje stresa. Svi smo svesni da ova odluka nije dobra.

Psiholozi savetuju sledeće aktivnosti da biste smanjili stres na poslu:

– Naučite da kažete ne.

– Postavite granice između poslovnog i privatnog žitota. Svakog dana se podsetite koji su vam prioriteti.

– Nemojte da nosite posao kući – vikend je za porodicu ne za posao.

– Pauza za ručak je neophodna koliko god posla da imate. Ukoliko niste gladni, izađite da prošetate pa se vratite za radni sto. Šetnja će pozitivno delovati da se stres smanji.

– Važno je imati prijatelje van posla, nemojte ih zapostavljati. Uživajte u aktivnostim koje vas opuštaju – šetnja sa prijateljima, čitanje knjige, odlazak u pozorište.

– Kako biste se izborili sa stresom, morate oporavljati svoje telo i obezbediti mu dovoljno energije kroz zdravu ishranu i san.

– Vežbajte. To vam pomaže da se nivo serotonina luči u većoj meri, a samim tim pozitivno utiče na vaše raspoloženje.

Stručnjaci savetuju da nikako ne prihvatate stres kao normalno stanje. Morate delovati, ako ne možete da odete iz kancelarije, stavite slušalice i pustite laganu muziku dok radite.

Proizvodi na biljnoj bazi, poput Tensilena, će vam pomoći da se smirite. Neće vam rešiti problem ali će vam pomoći da lakše izađete na kraj sa njima. Uz veću količinu “hormona sreće” u organizmu, vaše telo će postati relaksiranije, a raspoloženje će se popraviti. Imaćete više energije da se borite sa stresom i obavezama.

Naravno, bilo bi dobro kada bi se i firme zainteresovale za ovaj globalni problem zvani – stres! U nekim zemljama, na primer Švedskoj, stres je legitiman povod za uzimanje bolovanja. Toga kod nas nema, a slažemo se svi da bi trebalo.

OVDE možete pogledati još neke tehnike koje će vam pomoći u borbi protiv stresa.

Slažemo se, nije lako, namojte se povlačiti. Stres vodi ka depresiji, zaustavite to i nađite način da vratite veru i energiju u svaki novi dan! Osmeh na lice.

Iskoristite 10% popusta na mesečni paket