Da li dugotrajan stres može odvesti u depresiju? - Tensilen

Da li dugotrajan stres može odvesti u depresiju?

  • Naslovna
  • Blog
  • Da li dugotrajan stres može odvesti u depresiju?
dugotrajni stres i depresija

Imate problema sa spavanjem, teško se koncentrišete ili vam je apetit slab? Svakodnevne obaveze i pritisak čine vas zabrinutim ili razdražljivim? Osećate napetost u mišićima, muči vas glavobolja? Da li ste pod stresom ili …

Sa Prim. dr Snežanom Kecojević Miljević psihijatrom i subspecijalistom psihoterapije razgovarali smo o tome da li postoji veza između stresa i depresije i kako napraviti razliku, kao i da li dugotrajan stres može dovesti u depresiju.

Povezanost stresa i depresije je dobro poznata kako iz svakodnevne kliničke prakse, tako i iz obimne stručne literature, kaže dr Kecojević Miljević. Stres je univerzalni odgovor organizma, reakcija na pozitivne ili negativne situacije u našem životu, kao što su na primer početak novog posla ili raskid emotivne veze.

Kako da prepoznamo da li je u pitanju dugotrajan stres ili depresija?

Granica između depresivnog stanja kao emocionalne reakcije na neki stresni životni događaj i kliničke depresije je često nejasna i zamagljena. S druge strane, dugotrajan stres može dovesti do razvoja depresivne epizode.

Ono što depresiju izazvanu stresom karakteriše i razlikuje od klasične depresivne epizode je smanjena kontrola agresivnosti, izlivi besa, anksioznost i iritabilnost tj. razdražljivost.

Pad raspoloženja nije upadljivo prisutan kao kod klasične depresije. Ovaj podtip depresije nazvan je Atipična anksiozno-agresivna i sa stresom povezana depresija.

Kada je vreme da preduzmemo nešto?

Ključni korak je pravovremena i tačna dijagnoza. U tom smislu, najvažnija je uloga lekara opšte prakse koji je najčešće prvi u kontaktu sa pacijentom, i čija je pozicija izuzetno važna u prepoznavanju prvih simptoma stresom izazvane depresije. Lekar je taj koji treba da postavi pravu dijagnozu i propiše odgovarajuću terapiju, kao i da proceni kada pacijenta treba s razlogom uputiti specijalisti psihijatrije.

Prim. dr Snežanom Kecojević Miljević
Prim. dr Snežanom Kecojević Miljević

Šta nam može pomoći kod stresa i depresije?

Kod depresije povezane sa stresom otvara se mogućnost primene prirodnih preparata kao prve linije pomoći. Preporučuju se preparati koji utiču na smanjenje dominantnih simptoma u ovom slučaju smanjenje anksioznosti i iritabilnosti.

Tensilen® sadrži S-Adenosyl L-Methionine (SAMe), prirodnu aminokiselinu koja povećava nivo serotonina i dopamina. Na taj način pomaže da se poboljša raspoloženje, vraća volju i energiju. Preporučuje se u stanjima stresa, razdražljivosti i preopterećenosti.

Dugotrajan stres negativno utiče na raspoloženje, emocije i ukupan kvalitet života. Zbog toga je važno reagovati na vreme, poručuje Prim. dr Snežana Kecojević Miljević psihijatar i subspecijalista psihoterapije.