5 saveta za manji stres i nervozu

5 saveta za manji stres i nervozu

  • 🏠
  • Blog
  • 5 saveta za manji stres i nervozu
Sta je stres, stres simptomi

Brz način života, više obaveza, zahteva koji se nagomilavaju, rokova – sve to dovodi do nervoze i stresa koji su postali deo naše svakodnevice.

Stres i nervoza mogu ozbiljno ugroziti život i zdravlje čoveka, zato je vrlo važno da prepoznate koji su uzroci vaše nervoze i delujete da se oni svedu na minimum odnosno da im ne dozvolite da imaju kontrolu nad vama nego da vi ovladate njima. Na taj način jačate psihološku otpornost.

Simptomi nervoze i stresa mogu biti:

Fizički simptomi

Oni se ogledaju u glavobolji, teškom disanju, smanjenom ili pojačanom apetitu, otežanom varenju, manjoj želji za seksom i slično.

Emotivni simptomi

To je emotivna reakcija čoveka na neki spoljašnji faktor. U emotivne simptome stresa  spadaju: tuga, depresija, anksioznost, nervoza, strah, briga, problemi sa koncentracijom.

Kada prepoznate simptome postavlja se pitanje – stres i anksioznost, kako ih se osloboditi?

5 saveta da se oslobodite stresa u veoma kratkom roku

Biljni čaj 

Kafa može uticati da se nervoza i stres poveća dok čaj ima umirujuće dejstvo na organizam.

Fizička aktivnost

Prošetajte se, čak i ako ste na poslu izađite na 10 minuta i obiđite krug, to će imati pozitivan efekat na cirkulaciju i smanjiće napetost u mišićima i glavi. Kada nađete vremena fizička aktivnost kao što je bazen, teretana, trčanje, ples su uvek dobrodošle u borbi protiv stresa i anksioznosti.

Pročitajte nešto smešno ili odgledajte neku komediju

Humor, takođe, ima povoljan uticaj u oslobađanju od stresa. Smeh pokreće da se u telu oslobodi veći nivo serotonina (hormona sreće) koji dovodi do boljeg raspoloženja. Upravo tako i Tensilen deluje, pomoću S-adenozil metionina i kompleks B vitamina utiče da se nivo serotonina oslobodi u organizmu i pomogne nam da prevaziđemo stres, nervozu i napetost.

Disanje i meditacija

Dišite duboko i na taj način oterajte negativne vibracije i razbistrite glavu. Lezite i namestite se u udobnu poziciju, opustite se i probajte 10 puta za redom da duboko udahnete i izdahnete na nos.

Radite ono što volite

Odvojite vreme za sebe, radite ono što volite! Bilo da je kreativan rad (crtanje, sviranje, pisanje..), gledanje filma u kome glumi vaš omiljeni glumac, igranje fudbala sa drugarima, lakiranje nokiju – šta god to bilo. Izdvojite vreme za sebe, to vas opušta, daje osećaj smirenosti i otklanja stres.