Naslovna / Blog / 5 saveta za manji stres i nervozu

07
јул
5 saveta za manji stres i nervozu
5 saveta za manji stres i nervozu
  • Tensilen
  • 798 Pregleda
  • 0 komentara
  • nervoza . stres .

Brz način života, više obaveza, zahteva koji se stalno nagomilavaju, rokova – sve to dovodi do nervoze i stresa koji su postali deo naše svakodnevice.

Stres i nervoza mogu ozbiljno ugroziti život i zdravlje čoveka, zato je vrlo važno da prepoznate koji su uzroci vašeg stresa i delujete da se oni svedu na minimum odnosno da im ne dozvolite da imaju kontrolu nad vama nego da vi ovladate njima.

Simptomi stresa mogu biti:

Fizički simptomi. Oni se ogledaju u glavobolji, teškom disanju, smanjenom ili pojačanom apetitu, otežanom varenju, manjoj želji za seksom i slično.

Emotivni simptomi. To je emotivna reakcija čoveka na neki spoljašnji faktor. U emotivne simptome stresa spadaju: tuga, depresija, nervoza, strah, briga, problemi sa koncentracijom.

Kada prepoznate simptome stresa postavlja se pitanje – kako da  se oslobodite stresa? Grupa američkih psihologa izdvojila je 5 saveta kako se osloboditi stresa u veoma kratkom roku.

Biljni čaj.  Kafa može uticati da se nervoza poveća dok čaj ima umirujuće dejstvo na organizam.

Fizička aktivnost. Prošetajte se, čak i ako ste na poslu izađite na 10 minuta i obiđite krug, to će imati pozitivan efekat na cirkulaciju i smanjiće napetost u mišićima i glavi. Kada nađete vremena fizička aktivnost kao što je bazen, teretana, trčanje, ples su uvek dobrodošle u borbi protiv stresa.

Pročitajte nešto smešno ili odgledajte neku komediju. Humor, takođe, ima povoljan uticaj u oslobađanju od stresa.

Disanje i meditacija. Dišite duboko i na taj način oterajte negativne vibracije i razbistrite glavu. Lezite i namestite se u udobnu poziciju, opustite se i probajte 10 puta za redom da duboko udahnete i izdahnete na nos.

Radite ono što volite. Odvojite vreme za sebe, radite ono što volite! Bilo da je kreativan rad (crtanje, sviranje, pisanje..), gledanje filma u kome glumi vaš omiljeni glumac, igranje fudbala sa drugarima, lakiranje nokiju – šta god to bilo. Izdvojite vreme za sebe, to vas opušta, daje vam osećaj smirenosti i otklanja stres.