Naslovna / Šta je Tensilen?

Šta je Tensilen?

Tensilen® je blagi brzodelujući prirodni antidepresiv koji u svom sastavu sadrži S-adenozil metionin (SAMe) i kompleks vitamina B. SAMe je fiziološki esencijalan sastojak svake žive ćelije koji učestvuje u nekoliko važnih metaboličkih puteva i stimuliše više od 35 biohemijskih reakcija. Nalazi se u čitavom telu, sa najvećom koncentracijom u mozgu i jetri.Jedan od glavnih metaboličkih puteva SAMe je transmetilacija gde povećava sintezu serotonina, dopamina i noradrenalina, tzv.”hormona sreće”, čime ostvaruje snažan antidepresivni efekat. Učestvujući u drugim biohemijskim reakcijama, SAMe štiti nervne ćelije i poboljšava provodljivost impulsa. Dodatno, SAMe učestvuje u sintezi glutationa, cisteina i taurina, moćnih antioksidansa koji štite i obnavljaju nervne ćelije.

Serotonin-povecava-zadovoljstvo

Otkriven 1952. godine u Italiji, SAMe je ispitan u najmanje 75 kliničkih studija na preko 23.000 pacijenta u Evropi i pokazao sjajan efekat na raspoloženje sličan sintetskim lekovima protiv depresije, ali bez neželjenih dejstava. U Evropi ga lekari preporučuju već više od 40 godina kod tipičnih depresivnih simptoma: pada energije i bezvoljnosti, pojačane iritabilnosti i stresa gde vraća samopouzdanje i volju. Zbog brojnih studija i iskustava na preko million korisnika, smatra se jednim od najbezbednijih i najefikasnijih prirodnih antidepresiva.

Iako se određena količina SAMe proizvodi u našem organizmu, način ishrane, stres, proces starenja, određene bolesti, nedostatak vitamina i drugi faktori mogu uticati na količinu koju naše telo proizvodi. Istraživanja su pokazala nedostatak SAMe u organizmu dovodi do tipičnih simptoma depresije. Namirnice koje koristio u ishrani ne sdrže SAMe, pa se preporučuje dodatni unos putem suplemenata.

Kompleks vitamina B koji ulazi u sastav Tensilena®, dodatno smanjuje napetost i iritabilnost i vraća energiju. Kompleks vitamina B potreban je za optimalno delovanje SAMe gde dopunjuje njegov maksimalan efekat.

Uticaj preparata Tensilen® na raspoloženje dokazan je na nekoliko različitih načina:

Kod depresivnih ljudi pronađene su niske koncentracije SAMe u likvoru (tečnosti koja se nalazi u mozgu i kičmenoj moždini). Ovaj nalaz podržava tvrdnju da Tensilen® pomaže vraćanju volje i samopouzdanja.

Uticaj SAMe na depresiju je proučavan u brojnim kliničkim ispitivanjima, objavljene studije su ukazale da je izuzetno efikasan u poređenju sa placebom, a u većim dozama podjednako efikasan kao neki triciklični antidepresivi i sa daleko manje neželjenih efekata.

Istraživanja su pokazala da povećanje nivoa SAMe, a samim tim i suplementacija preparatom Tensilen®, pozitivno utiče na poboljšanja depresivnih simptoma.